Prezentujemy krótki przewodnik ułatwiający przygotowanie imprezy okolicznościowej, ze szczególnym uwzględnieniem doboru trunków. Jak bardzo powinny być różnorodne? Zachęcamy do lektury.

Najlepiej wspominanymi wydarzeniami nie muszą być najbardziej wystawne kolacje z ekskluzywnymi winami i szampanem. Najdłużej zapamiętane są spotkania, na które gospodarz lub firma dbająca o catering i dobór alkoholi przemyślała najdrobniejsze szczegóły.

Jaką ilość alkoholu dostarczyć?

Planując wydarzenie takie jak urodziny, imieniny lub jubileusz a nawet wesele, należy liczyć, że każda osoba wypije średnio porcję, czyli szklankę, kieliszek, lampkę, wybranego alkoholu na godzinę i dwie porcje a nawet więcej w ciągu godziny, jeśli goście zostają na noc lub mają zapewniony transport do domu. Typ uroczystości, liczba gości i budżet mają kluczowy wpływ na dobór serwowanych alkoholi. Trunek rzadko spotykany na sklepowych półkach na pewno będzie dodatkowym tematem do rozmów zarówno podczas jak i po zakończeniu imprezy.

Alkohol dla każdego

Warto wziąć pod uwagę preferencje gości: kobiety podczas spotkań coraz chętniej sięgają po  wino, panowie natomiast po wódkę lub whisky. Starsi goście z przyjemnością spędzą czas przy mocniejszym alkoholu, z kolei młodsi wybiorą wina, piwo i drinki. Należy zapewnić także dostęp do napojów bezalkoholowych, takich jak woda, napoje gazowane i sok owocowy do popicia lub rozcieńczenia trunku. Odpowiednio dobrane napoje alkoholowe określą charakter organizowanego wydarzenia. Serwowanie win pochodzących z jednego kraju lub ulubionych marek whisky gospodarza może być ciekawym pomysłem na zorganizowanie tematycznej imprezy, jednak należy pamiętać, że gusta gości są różnorodne i nie każdemu może smakować dany rodzaj alkoholu. W każdym przypadku tradycyjne, polskie trunki mogą łączyć się z nowoczesnymi koktajlami na bazie różnorodnych alkoholi tak, aby każdy z gości mógł wybrać to, co lubi.

Dodatkowe atrakcje

Na dużych spotkaniach szampan lub wino musujące magnum (w butelce o pojemności 1,5 l) może wywołać zdziwienie wśród gości, ponieważ objętość ta jest dwukrotnie większa niż butelka o standardowej pojemności. Na imprezie na kilkadziesiąt osób dobrym pomysłem będzie zatrudnienie zawodowych barmanów, którzy serwować będą oryginalne drinki na bazie bardziej wyszukanych trunków, tj. gin, rum, tequila, szkocka whisky oraz piwo dla prawdziwych wielbicieli złotego płynu, których nie brakuje na przyjęciach. Przy okazji pokaz barmańskich umiejętności miksowania koktajli będzie atrakcją dla gości.

Wszystkie kolory wina

Wino jest idealne na wyjątkowe okazje – musujące, czerwone, różowe lub białe. Wino musujące lub szampan dobrze sprawdzają się podczas imprez tanecznych, natomiast do posiłku i spokojniejszych przyjęć świetnie pasuje wino białe, różowe lub czerwone. Ważne jest to, aby wina pasowały do serwowanych potraw, dla ułatwienia można przyjąć następujący schemat czerwone wytrawne  wina idealnie komponują się z dziczyzną, wszelkiego rodzaju pieczeniami, wędlinami oraz mięsami kaczki i gęsi. Słodkie czerwone i białe wino będzie dobrym dodatkiem do deserów.  Z kolei białe wino podajemy do ryb, owoców morza i białego mięsa. Wino różowe pasuje do potraw z drobiu, przystawek i lekkich sałatek owocowo-warzywnych. Bogactwo winnych smaków spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości.