61 674 03 30

Oferta Koniaku

Koniak to trunek zawierający ok. 40-45% alkoholu. Ten najbardziej popularny winiak produkowany jest w miejscowości Cognac we Francji. Jest to miejsce, które słynie przede wszystkim właśnie z produkcji tego trunku. Aby wyrób nazwać koniakiem, oprócz rejonizacji, napój musi powstać w przynajmniej 90% ze ściśle określonych gatunków winogron: Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard. Kolejne warunki, jakie muszą zostać spełnione, to destylacja w miedzianych alembikach oraz co najmniej dwuletnie leżakowanie w beczce z francuskiego dębu potrzebne do uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu. O długości leżakowania informuje etykieta. VS (very special) oznacza koniak co najmniej dwuletni,VSOP (Very Superior Old Pale) – co najmniej czteroletni, a XO (Extra Old) – co najmniej dziesięcioletni (przed 2016 rokiem dla uzyskania tej etykiety wystarczyło sześcioletnie leżakowanie). Zaopatrzenie w ten trunek umożliwia nasza hurtownia koniaku. Spożywany jest on w kieliszku przypominającym kwiat tulipanu, na krótkiej nóżce. Istotne jest, aby trzymać naczynie całą dłonią. Dzięki temu ogrzewamy trunek, co pozwala na uwolnienie się aromatu. Wskazane jest sięgać po koniak tuż po zakończeniu posiłku.

1 2
Czy urodziłeś się przed
21 / 10 / 1999?
Korzystamy z plików cookies, by móc jak najlepiej dostosować stronę do Państwa potrzeb. Pozostając na stronie, wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie tej technologii. Więcej.
61 674 03 30